Εκδήλωση για τα Παραδοσιακά Αλλαντικά της Κύπρου

  • by Κυπριακό Εμπορικό Κέντρο Αθηνών
  • Νοέ 13, 2019
  • 0
  • Category:

Η εκδήλωση γνωριμίας με τα παραδοσιακά αλλαντικά της Κύπρου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, στις 20.00 στο ξενοδοχείο The Met Hotel, στη Θεσσαλονίκη.

Οι παρευρισκόμενοι γνώρισαν μερικά από τα παραδοσιακά κυπριακά αλλαντικά όπως το xοιρομέρι, λούντζα, Παφίτικο λουκάνικο, λουκάνικο Πιτσιλιάς, ποσυρτή, αλλά και τα πιο ιδιαίτερα: ζαλατίνα, τσαμαρέλλα και απόχτιν.

Την εκδήλωση πλαισιώσαν ο κ. Ιωσήφ Κυπραίος – Εμπορικός Σύμβουλος της Κυπριακής Πρεσβείας μιλώντας για τη θέση των αλλαντικών στην παγκόσμια αγορά, η κα. Μαρία Νέτσικα – Χημικός, Οινολόγος και Δημοσιογράφος Οίνου μας παρουσίασε την αρμονία τους με τα Κυπριακά κρασιά και ο κ. Δημήτρης Τσανανάς – Executive Chef του ξενοδοχείου μας έδωσε χρήσιμες συμβουλές για την χρήση τους στην κουζίνα και πως μπορούμε να πειραματιστούμε για να δημιουργήσουμε εντυπωσιακές γεύσεις!

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο κ. Σπύρος Μιλτιάδης Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, η κα. Maria Boyadzhieva – Gouneli, Σύμβουλος Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων στο Γεν. Προξενείο της Βουλγαρίας και η κα. Γεωργία Παστελλή-Παντελίδου από το Γενικό Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη.

 

Στη συνέχεια οι καλεσμένοι δοκίμασαν εδέσματα από παραδοσιακά αλλαντικά της Κύπρου συνοδεία Κυπριακών κρασιών.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Wine Plus για λογαριασμό του Εμπορικού Κέντρου της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Λίγα λόγια για την θέση των Κυπριακών αλλαντικών στην παγκόσμια αγορά;

Τα αλλαντικά της Κύπρου εξάγονται σε λίγες μέχρι στιγμής χώρες στον κόσμο, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, το Χονγκ Κονγκ και την Ιορδανία.

Οι παγκόσμιες εξαγωγές των κυπριακών αλλαντικών έφτασαν για το 2018 στα 463.245€ παρουσιάζοντας μία αύξηση της τάξης του 5% (2017 – 441.618€), μιας και το 2018 θεωρείται σταθμός για την έναρξη εξαγωγών αλλαντικών σε χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Τις μεγαλύτερες εισαγωγές -βάσει των στοιχείων της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου- διεκδικούν πρώτη το Ηνωμένο Βασίλειο με 273.157€ για το 7μηνο Ιαν. – Ιουλ. 2018, δεύτερη η Ελλάδα με 98.202€ και τρίτη η Ιορδανία με 91.667€. Η Ελλάδα θεωρείται ο δεύτερος εξαγωγικός προορισμός αλλαντικών (κυρίως λούντζα και λουκάνικα) για το 2018, καθώς η αξία του διμερούς εμπορίου για τα αλλαντικά αντιστοιχεί περίπου στο 15% της συνολικής αξίας του κυπριακού εξωτερικού εμπορίου αλλαντικών. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 2018 είναι η πρώτη χρονιά που εισάγονται και διατίθενται κυπριακά αλλαντικά στην Ελλάδα.