Κρέατα και Παρασκευάσματα Κρεάτων

Στην Κύπρο εκτρέφονται σε κατάλληλα διαμορφωμένες, πλέον, εγκαταστάσεις, αιγοπρόβατα, αγελάδες, χοίροι και κοτόπουλα τα οποία ο καταναλωτής μπορεί να δοκιμάσει μαγειρεύοντας τα με ποικίλους τρόπους. Τα τελευταία χρόνια εκτρέφονται επίσης, στρουθοκάμυλοι και ορτύκια.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μετά την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Μάιο του 2004, η Κύπρος βρίσκεται σε μια συνεχή διαδικασία εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο, εφαρμόζοντας τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες με σκοπό την προσφορά ποιοτικών κρεάτων βάσει των ευρωπαϊκών προτύπων.

Η Κύπρος επίσης, φημίζεται για τα παραδοσιακά αλλαντικά της τα οποία παρασκευάζονται κυρίως από χοιρινό και άλλα είδη κρεάτων. Η πιο γνωστή παραδοσιακή κατηγορία αλλαντικών είναι τα καπνιστά η οποία περιλαμβάνει το χοιρομέρι, τη λούντζα, το μπέϊκον και τα λουκάνικα, τα οποία παρασκευάζονται από χοιρινό. Άλλα κυπριακά παραδοσιακά προϊόντα είναι η τσαμαρέλλα και ο παστουρμάς. Όλα αυτά παρασκευάζονται με τον κυπριακό παραδοσιακό τρόπο που απαιτεί η παράδοση του νησιού μας.

Άλλα διαδεδομένα κρεατοπαρασκευάσματα είναι το χαμ (ζαμπόν), τα σαλάμια, τα μπιφτέκια, τα σιεφταλιά, τα οποία αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της διατροφής μας σε καθημερινή βάση.