Φρέσκα Φρούτα και Λαχανικά

Από τον Οκτώβρη μέχρι και τον Ιούνιο βρίσκουμε στην Κύπρο μια μεγάλη ποικιλία εσπεριδοειδών: πορτοκαλιών, λεμονιών, γκρέιπφρουτ και μαντόρα, ένα φρούτο που συνδυάζει το μανταρίνι και το πορτοκάλι, τόσο στο μέγεθος όσο και στη γεύση. H μαντόρα είναι μια ποικιλία που καλλιεργείται με την ονομασία αυτή αποκλειστικά και μόνο στην Κύπρο και καταναλώνεται ολόκληρο απλώς ξεφλουδίζοντας το ή με τη μορφή χυμού όπως το κοινό πορτοκάλι.

Οι συνεχείς προσπάθειες των Κυπρίων παραγωγών/εξαγωγέων για βελτίωση της παραγωγής, αναβάθμιση της παραγωγικής διαδικασίας και τήρηση των ποιοτικών προτύπων και προδιαγραφών των υπεραγορών, σε συνδυασμό με το έντονο επιχειρηματικό πνεύμα, είναι οι βασικοί λόγοι που τα κυπριακά εσπεριδοειδή ανταγωνίζονται επάξια στις διεθνείς αγορές.

Οι παραγωγοί της Κύπρου τείνουν στην εξειδίκευση των καλλιεργειών, ενώ μέσω της οργάνωσης τους σε οργανώσεις/ομάδες παραγωγών, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν αναγνωριστεί σύμφωνα με το Κοινοτικό Κεκτημένο, επιτυγχάνεται καλύτερος προγραμματισμός της παραγωγής και συντονισμός της εμπορίας, διάθεσης και προβολής των προϊόντων, όπως και μεγαλύτερη αξιοποίηση κοινοτικών και εθνικών κονδυλίων.

Τα εσπεριδοειδή, με ετήσια παραγωγή της τάξης των 110.000 τόνων, από τους οποίους 70.000 τόνοι περίπου προορίζονται για εξαγωγή, αντιπροσωπεύουν σήμερα την μεγαλύτερη πηγή ξένου συναλλάγματος στη γεωργία, μετά τις πατάτες. Κυριότερο είδος η μαντόρα, ένα φρούτο που συνδυάζει το μανταρίνι και το πορτοκάλι καθώς και τα μανταρινοειδή νόβα και μιννεόλα, ενώ ακολουθούν τα γκρέιπφρουτ, τα πορτοκάλια και τα λεμόνια.

Η διαφοροποίηση της διεθνούς ζήτησης έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε αύξηση της παραγωγής κοκκινόσαρκων γκρέιπφρουτ, γνωστών ως star ruby, παράλληλα με τα white marsh, ενώ σε σταθερά επίπεδα παραμένει η παραγωγή πορτοκαλιών ποικιλίας βαλέντσια και των λεμονιών, τα οποία αναγνωρίζονται για τη λεπτή τους φλούδα και τον πλούσιο χυμό.

Τα προϊόντα διατίθενται ανάλογα, καθ’ όλη την περίοδο Οκτωβρίου-Ιουνίου, ενώ κυριότερη αγορά ήταν και παραμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία απορροφά 85% περίπου των συνολικών εξαγωγών.

ΛΕΜΟΝΙΑ
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ: ΛΑΠΗΘΙΩΤΙΚΟ, ΓΙΟΥΡΙΚΑ, ΛΙΣΜΠΟΝ
ΕΠΟΧΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ: OKTΩΒΡΙΟ – ΑΠΡΙΛΙΟ

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ: ΝΕΪΒΕΛΣ, ΣΙΑΜΟΥΤΙ, ΒΑΛΕΝΤΣΙΑ
ΕΠΟΧΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ: ΝΑΪΒΕΛΣ (ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ – ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ), ΣΙΑΜΟΥΤΙ (ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ–ΜΑΡΤΙΟ), ΒΑΛΕΝΤΣΙΑ (ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ – ΙΟΥΝΙΟ).

ΓΚΡΕΪΠΦΡΟΥΤ
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ: WHITE MARSH, STAR RUBY, RIO RED
ΕΠΟΧΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ: ΟΚΤΩΒΡΙΟ – ΜΑΙΟ

ΜΑΝΔΑΡΙΝΙΑ
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ: ΚΛΕΜΕΝΤΙΝΕΣ, ΝΟΒΑ, ΜΙΝΝΕΟΛΑ, ΜΑΝΤΟΡΑ
ΕΠΟΧΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ: ΚΛΕΜΕΝΤΙΝΕΣ, ΝΟΒΑ (ΝΟΕΜΒΡΙΟ–ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ), ΜΙΝΝΕΟΛΑ (ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ), ΜΑΝΤΟΡΑ (ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ – ΜΑΙΟ)